Seti me se - sedmi deo

Published on 06/19,2020

Marko je išao prema stanu bez ikakve predstave o tome šta se desilo. U jednoj ruci je imao buket ruža koje je pokupio u obližnjoj cvećari a u drugoj Sarinu omiljenu hranu. Razmišljao je o tome kako će je sa tim malim gestom iznenaditi. Iako je znao da Sara baš  ne voli iznenadjenja mislio je da će joj se ovo dopasti. Dok je stajao ispred vrata stana, pokušavajući da otključa vrata dok u isto vreme drzi hranu i buket, ništa nije bilo van reda. Ušao je lagano misleći da Sara još uvek spava. Čim je zakoračio u dnavnu sobu stvari su mu ispale iz ruke. Sarina šolja za kafu bila je prosuta po podu. Znao je da nešto nije u redu. Krenuo je da traži neke znakove koji bi mogli ukazivati na to šta se desilo. Nije prošlo mnogo, zazvonio mu je telefon. "Sara?"  Zbunjeno je gledao u telefon. Javio se očekivajući da će čuti nju kako mu govori da je hitno morala da izadje, ali umesto nje javio se muškarac. "Dobro me slušaj." Marko ga je prekinuo. "Gde je Sara?" Muški glas je postao grublji. "Sada ja pričam, a ti slušaš. Do sada si mogao da naslutiš šta se dešava. Pošto si prvo upozorenje odlučio da zanemariš, rešili smo da preuzmemo stvari u svoje ruke. I sam znaš da je ovo moglo da bude drugačije da ti nisi hteo da glumiš heroja. Za sada je tvoja devojčica na sigurnom, a ako želiš da tako ostane moraš da uradiš ono što ti budemo rekli."  Marku su kroz telo prolazili žmarci. Mislio je na Saru i na to kako bi ovom liku razbio facu bude li joj falila dlaka s glave. "Uradiću sve što budete tražili, samo nemojte da je povredite. Ona ništa nije kriva."  Sa druge strane slušalice začuo se glasan smeh. Skoro pa kao da se sam djavo smejao. "Nije, ali si je ti doveo u ovu situaciju." Momenat tišine koji je usledio naveo je Marka da pomisli da je to istina. Da je on kriv za sve. Ali kada je malo bolje rasmislio shvatio je da su jedini krivci za sve ovo oni. Ljudi koji drže Saru. "Sada pažljivo slušaj. Nemoj da ti je palo na pamet da se obratiš policiji. Samo ćeš dovesti do toga da još jedan život nosiš na duši. Pošto za prvog nisi mogao da uradiš ništa, daćemo ti šansu da ona preživi." Slušajući te reči u Marku se nakupljao bes. Onakav kakvog do sada nije osetio. Mrzeo je te ljude zbog toga kako se osećao. Znao je da bes i ljutnja promene čoveka. I da će samo njegovi postupci odrediti njegov put. "Znam da ti se neće svideti ovo što ću ti tražiti ali to je prvi korak ka.."  Glasan smeh. "...oslobođenju tvoje voljene. Moraš da..."
 
***
 
Sara se nalazila u mračnoj prostoriji. Po njenom slobodnom proračunu imala je 15 kvadrata. Jedini izvor svetlosti bio je mali prozorčić veličine standardne knjige, ali je bio visoko pa nije mogla videti ništa što bi ukazivalo na to gde se nalazi. Kada su joj se oči privikle na mrak mogla je videti sa se u sobi nalazi samo dušek na kome je ležala. Goli zidovi su joj ulivali neki strah. Nije je plašila situacija u kojoj se nalazila koliko pomisao na samoću. Na samoću golih zidova. Preživela sam i gore stvari, pomislila je. Misli na lepe stvari, govrila je sebi. Nije znala koliko se dugo nalazi tu. Ali svaki sat proveden u toj sobici, izgledao joj je kao godina. Svašta joj je prolazilo kroz glavu. 

*** 

Odjednom se začula škripa teških metalnih vrata. Svetlost koja je njihovim otvaranjem prodrla u sobu na trenutak je zaslepela. Na vratima je stajala mračna figura čoveka kojeg nije mogla dobro videti od svetlosti. "Hajde ustani. Slobodna si. Gotovo je."  Rekao je ozbiljnim tonom. Gledala ga je zbunjeno. Nije mogla ustanoviti da li je ozbiljan ili se šali. Iza njega su se pojavila još dvojica momaka. Jedan od njih je odmah pritrčao prema njoj i zagrlio je. "Sve je u redu. Tu sam." Bio je to Markov glas. "Neću te nikada više ostaviti. Jel me čuješ?" Zagrlila ga je jako. Istog momenta kada su njene ruke dotakle njegovo telo suze su joj krenule niz lice. "Čuješ li otkucaje moga srce? Fokusiraj se na njih. Tu sam." Pokušavao je da je smiri. "Vreme je da idemo kući." To joj je povratilo snagu. "Kako si znao gde sam?" Pitala ga je, ali joj je odgovor dao čovek koji je stajao na vratima. Bio je to inspektor koji je predhodno ispitivao Marka. "Tvoj pametni dečko je snimio razgovor kada su ga zvali i odmah ga prosledio nama. Na osnovu toga mogli smo odrediti lokaciju poziva i pronaći mesto gde te drže. Gotovo je sve."  
 
***
 
Par nedelja kasnije nalazili su se u Parizu. Marko je posle svega odlučio da je krajnje vreme da uzmu zasluženi odmor. A Pariz je bio savršeno mesto za ono što je planirao sledeće da uradi. Dan su započeli obilaskom muzeja i galerija. Sara je bila očarana umetnošću, ali najviše od svega joj se svidela arhitektura zgrada koja je odisala nekom prefinjenošću. Svaka zgrada je imala neku svoju priču koja je Saru još više fascinirala. Sat vremena pre zalaska sunca Marko je odveo Saru na mesto koje je za njega imao najlepsi pogled na Ajfelov toranj. A to je bio trg Trokadero koji se nalazio sa druge strane reke Sene. Rekao joj je da zastane i da uživa u pogledu. Da na trenutak zatvori oči i pomisli na lepe stvari koje će se tek dešavati. I u trenutku kada je to uradila on je izvadio malu kutijicu iz džepa i kleknuo. "Udaj se za mene." Nije sačekao da otvori oči. "Želim sa tobom da provedem ostatak svog života." Sara nije ni trenutak razmišljala. "Da, da, da. Hiljadu puta da."


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=378321

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Seti me se - sedmi deo